سومین مسجد بزرگ فلسطین

ماجرای مسجد «العمری» که با موشک‌های صهیونیست‌ها ویران شد

مسجد«العمری» سومین مسجد بزرگ فلسطین که 1400 سال پیش بنا شده است، یک شبه با حملات صهیونیست‌ها به تلی از خاکستر تبدیل شد.

4261375.jpg
2024-08-28 07:58:16

به گزارش روابط عمومی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان های خراسان، حملات رژیم صهیونیستی بسیاری از مکان‌هایی را که برای پناه دادن به فلسطینی‌ها در نظر گرفته شده بود، هدف قرار داد که یکی از آنها، مسجد العمری بود که توسط صهیونیست‌ها بمباران شد.

مسجد العمری پناهگاه صدها نمازگزار بود و با حمله صهیونیست‌ها، یک شبه به توده ای از خاکستر تبدیل شد و در مقابل چشمان تمام جهان عرب ویرانه شد.

بنابر گزارش‌ها، این اولین باری نبود که مسجد در معرض حمله قرار می‌گرفت، قبلاً در طول جنگ جهانی اول این مسجد در معرض آسیب قرار گرفته بود. بعداً در سال 1925 مرمت شد  و از آن زمان تاکنون باقی مانده بود و آن را «العمری» نامیدند. مسجد العمری را سومین مسجد بزرگ فلسطین می‌نامند.

قدمت ساخت این مسجد به دوران آشوریان برمی‌گردد، زیرا این مسجد معبدی برای داگون بوده است و گمان می‌رود که سامسون، قهرمان افسانه‌ای، در آنجا دفن شده است.

در زمان تئودور دوم، بیزانسی ها این بنا را به کلیسای بیزانسی تبدیل کردند، اما با فتح شام توسط عمری ها در زمان عمر بن الخطاب، کلیسا به مسجد تبدیل شد.

این مسجد تا زمان جنگ های صلیبی مکانی برای بازدیدکنندگان در شهر غزه و اطراف آن بود. در سال 1148، فرمانروای قدس دستور تخریب آن و ساختن یک کلیسای جامع را به جای آن صادر کرد.

صلاح الدین ایوبی پس از چندین دهه اشغال غزه را آزاد کرد تا دستور مرمت مسجد را در سال 1187 صادر کند.

برای صدها سال، این مسجد مقصد مسلمانان غزه بود تا اینکه در سال 1460 مغول ها آمدند و مسجد را به طور کامل ویران کردند و کتابخانه آن را که شامل 20000 کتاب بود،غارت کردند.

ممالیک پس از سالها توانستند مغولان را بیرون کنند، سپس در زمان سلطان حسام الدین لاجین مسجد را بازسازی کردند، اما مسجد به زودی در اثر زلزله شدید ویران شد و ممالیک بعداً آن را بازسازی کردند.

ممالیک و پس از آنان عثمانیان در مرمت مسجد و توسعه چندین برابر آن مشارکت داشتند که بر زیبایی آن افزوده شد، سیاح معروف ابن بطوطه آن را مسجد الحسنه نامیده است.

یک مسافر اروپایی در سفر خود به غزه در قرن نوزدهم گفت که هیچ ساختمان باستان شناسی واقعی مانند مسجد العمری در این شهر وجود ندارد.

انگلیسی ها در سال 1920 در جریان حمله به نیروهای عثمانی به شهر غزه مسجد را ویران کردند.

ماجرای مسجد «العمری» که با موشک‌های صهیونیست‌ها ویران شد

با وجود اینکه شهرک نشینان با تخریب ساختمان مسجد و دیوارهای آن با نوشته های عبری دست به حوادث مختلفی زدند، مسجد در طول تعدادی از جنگ هایی که نوار غزه در معرض آن قرار گرفت، دست نخورده باقی ماند.

مساحت مسجد العمری حدود چهار کیلومتر است که آن را پس از مسجدالاقصی و مسجد احمد الجزار در عکا، سومین مسجد بزرگ فلسطینی ها می‌دانند.

این مسجد شامل کتابخانه معروف خود است که صدها سال پیش ساخته شده است و یک موزه هنر اسلامی کوچک نیز است که دارای معماری منحصر به فردی است.

این مسجد در بیشتر طرح‌های خود دارای شخصیت مملوکی است که مانند مناره‌های مساجد دوران ممالیک با مرتفع‌ترین مناره هشت ضلعی متمایز است.

ماجرای مسجد «العمری» که با موشک‌های صهیونیست‌ها ویران شد

    بیان دیدگاه