نویسنده «المروى من کتاب علی#» در گفتگو با شبستان؛

سیره امیرالمومنین# از ابتدا تا انتها تجلی انس با مسجد است/ با الگوگیری از امام علی# به مساجد باز

حجت‌الاسلام والمسلمین پورامینی با اشاره به جایگاه مسجد در سیره امیرالمومنین#، گفت: حضرت# از ابتدا تا انتهای حیات بابرکت‌شان با مسجد پیوند داشتند و همچون پیامبر@ از جایگاه مسجد برای عبادت، ایراد خطبه، حکومت‌داری و رسیدگی به محرومان بهره می‌بردند.

Capture.JPG
2023-04-30 13:33:10

حجت الاسلام والمسلمین «محمدامین پورامینی»، در گفت و گو با خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به جایگاه مسجد در صدر اسلام، اظهار کرد: در مورد جایگاه مسجد در آیات و روایات  مطالب بسیاری آمده است، از جمله اینکه در آیه 18 سوره توبه می فرماید: «إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّکَاةَ وَلَمْ یَخْشَ إِلَّا اللَّهَ فَعَسَى أُولَئِکَ أَنْ یَکُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِینَ، منحصرا تعمیر مساجد خدا به دست کسانی است که به خدا و روز قیامت ایمان آورده و نماز به پا دارند و زکات مال خود بدهند و از غیر خدا نترسند، پس امید است که از هدایت‌یافتگان راه خدا باشند.»، از این آیه می توان این برداشت را داشت که آبادانی و عمارت مسجد از فضلیت های ویژه ای برخوردار است.

این پژوهشگر حوزه دین بیان کرد: همچنین در روایت دیگری از امام جعفرصادق# آمده است: «کسی که مسجدی بنا نهد، خدا برای او در بهشت خانه ای می سازد»، امیرالمومنین امام علی# نیز در روایتی با اشاره به جایگاه ارزشمند مساجد فرمودند: «لا صَلاةَ لِجارِ المَسجِدِ إلاّ فی المَسجدِ، إلاّ أن یکونَ لَهُ عُذرٌ أو بهِ عِلَّةٌ، فقیلَ: و مَن جارُ المَسجدِ یا أمیرَ المؤمنینَ ؟ قالَ: مَن سَمِعَ النِّداءَ، نماز همسایه مسجد جز در مسجد نخواهد بود، مگر آن که عذری داشته باشد و یا بیمار باشد. کسی از حضرت# پرسید: ای امیر المؤمنین! همسایه مسجد کیست؟ فرمود: کسی که ندا دعوت به اقامه نماز- اذان- را بشنود.». بنابراین می توان این برداشت را داشت که سازنده و کسی که در مسجد حضور می یابد چه جایگاه بلندی دارند.

نویسنده کتاب «المروى من کتاب علی#» با بیان اینکه امیرالمومنین# همانند پیامبر@ از جایگاه مسجد برای عبادت،ایراد خطبه و حکومت داری، رسیدگی به محرومان جامعه بهره برداری کردند، گفت: اگر چه امام علی# دوران حکومت داریشان بسیار کوتاه بوده است و گرفتار جنگ های داخلی بودند،اما فرمایشاتی که از حضرت در مورد جایگاه مسجد در اختیار ما قرار گرفته است،نشان از اهمیت جایگاه مسجد در حکومت علوی دارد. همچنین امام علی# بارها در مسجد کوفه سخنرانی کردند و ىر یک واقعه مهم از صحابه پیامبر@ درباره حدیث غدیر شهادت گرفت تا تفسیری صحیح و غیر قابل انکاری از این واقعه ارائه دهد.

استاد سطوح عالی حوزه علمیه ابراز کرد: امیرالمومنین علی# تولد و شهادتشان در مسجد بوده است. ولایت آن بزرگوار درون کعبه و شهادتشان درون مسجد کوفه. از طرفی حضرت على # مشکلات مردم را در مسجد حل و فصل می نمودند.

وی افزود: از جمله فضائل امام علی# قضیه سدالابواب بود، به این معنا که تنها در خانه پیامبر@ و اولین امام شیعیان جهان به مسجد باز می شد که نشان از جایگاه و عظمت مقام آنها دارد.

وی با اشاره به بهره گیری امیرمومنان علی# برای اداره جامعه اسلامی، اظهار کرد: حضرت امیر# در مسجد کوفه در محل دکة القضاء می نشستند و قضاوت و حکم صادر می نمودند. و در روایتی نقل شده است که فرمودند: کسانی که در مسجد کثرت حضور دارند مرزدارانند(نگهبان مرزها) هستند. معنای این سخن این است که اهل مسجد جامعه را از همجمه های دشمن مصون نگاه می دارند، و اعتقادات دینی جامعه در مسجد تقویت می شود.

 

استاد پورامینی با اشاره به اهمیت سازندگان مسجد در نگاه امام علی# تصریح کرد: حضرت# در قالب شعری فرمودند: «آنان که مساجد خدا را آباد می کنند و پیوسته در این راه می کوشند با کسانى که از خاک و غبار مسجد دورى می گزینند، یکسان نیستند.»

وی با اشاره به اهمیت حضور در مسجد کوفه که محل حکومت داری امیرالمومنین# بوده است، گفت: در روایات آمده: همان گونه که خانه کعبه حرم خدا و مسجد مدینه حرم پیامبر @ است، مسجد کوفه هم حرم امیرالمؤمنین# است. و در این مسجد دعاى گرفتاران مستجاب است. همچنین حضرت علی# تاکید کردند: مسجد کوفه همانند مسجدالحرام و مسجدالنبى@ و مسجدالاقصى که از برترین مساجد خدا روى زمین هستند، جزو چهار قصر بهشتى دنیا است.

ثواب حضور در مسجد کوفه از نگاه امیرالمومنین امام علی#

وی با اشاره به ثواب حضور در مسجد کوفه ابراز کرد: در روایتى از حضرت علی# آمده است: «مسجد کوفه، خانه نوح علیه السلام است». همچنین نماز واجب در آن ثواب حج و نماز مستحب در این مسجد، معادل یک عمره پاداش داده می شود.

این پژوهشگر حوزه دین تأکید کرد: روایت شده است: کسی که به مسجد می رود به ازای هر گام 70 هزار حسنه برای او نوشته می شود و اگر در این حالت بمیرد خدا 70 هزار ملک برای طلب آمرزش او می فرستد، اینها نشان از حرمت و فضلیت جایگاه خانه های خدا دارد.

 حجت الاسلام و المسلمین پورامینی با اشاره به اینکه امیرالمومنین علی# از ابتدا تا انتهای زندگیشان با مسجد پیوند داشتند، افزود: مسجد پایگاه رشد و استوارسازی باورهای دینی و عقیدتی است که تاثیر فراوان آن در حوزه فردی و اجتماعی به روشنی قابل دیدن و رصد است و امروز ما نیز به تاسی با امیرالمومنین# باید با مسجد مانوس باشیم.

    بیان دیدگاه